- 5 kwietnia, 2023
- Posted by: Katarzyna
- Kategoria: Aktualności

Prezes Fundacji „Zakłady Kórnickie”
oraz
Dyrektor Biblioteki Kórnickiej
uprzejmie zapraszają na Czwartek Literacki:
Comedones et Bibones. Kultura jedzenia w epokach dawnych
Rozmawiają: Magdalena Stuligrosz, Radosław Piętka, Dawid Barbarzak
Prowadzenie: Piotr Bering
20 kwietnia, godz. 18.00, Sala Czerwona pałacu Działyńskich, Stary Rynek 78/79
Prof. Magdalena Stuligrosz – filolożka klasyczna, autorka książki „Uczta” Filoksenosa na tle tradycji greckiej poezji gastronomicznej.
Prof. Radosław Piętka – filolog klasyczny i polonista, badacz rzymskich zwyczajów biesiadnych.
Dr Dawid Barbarzak – filolog klasyczny i etnograf zajmujący się m.in. postrzeganiem włoskiej kuchni w XVI w. przez Polaków.
Prof. Piotr Bering – filolog mediolatynista i historyk interesujący się m.in. średniowieczną ucztą.
